iklan

Jom..lepak di sini!!!.....

Sabtu, 31 Ogos 2013

RESEPI PIZZA LILI PUTIH

Bahan-bahan:
200 gm tepung roti
1 sudu makan gula
1 sudu teh garam
1 sudu kecil yis kering (rendam dlm 1/2 cawan air suam)
100 ml air
1 sudu butter - boleh guna minyak zaitun
 1 sudu susu tepung
 topping - 3 batang sosej (potong bulat)
1/2 labu bawang besar (cincang
1/3 capsicum hijau
1/3 capsicum merah
 serbuk oregano & mozzarrella & sos pizza

Cara-cara:
1. Campur semua bahan dan diuli sehingga sebati. Biar kan selama 45- 60 minit. tutup doh tersebut dgn kain yg lembab.
2. Preheat oven pada suhu 190 darjah selama 10min.
3. Bila doh kembang 2 kali ganda, tumbuk & canai doh tersebut setebal 0.5 cm. Cucuk dengan garfu keseluruhan doh tersebut.
3. Sapu sos pizza ikut suka. lepas tu taburkan topping yang lain diakhiri dengan keju mozzarrella(tak guna keju mozzarella pun boleh)
4. Bakar pizza dalam suhu 190 darjah selama 20 - 25 min. 

Ahad, 25 Ogos 2013

pizza maggi

Bahan-bahan
1 bungkus maggi
2 biji telur 
Sosej 
Carrot (dimayang halus)
Cendawan butang (hiris nipis)
Daun sup (dimayang halus)
Bawang besar (dihiris nipis)

Cara:
  1. Celur maggi, ketepikan. Pukul telur sehingga agak kembang.
  2. Masukkan perencah maggi, sosej yang dipotong kecil-kecil, carot, daun sup, cendawan butang dan bawang besar serta mee maggi yang telah dicelur tadi. 
  3. Gaul hingga sebati.Goreng didalam kuali dengan menggunakan sedikit minyak.

Ikan singgang

Bahan-Bahan:
4 potong ikan tongkol atau kembong
3 biji bawang putih (dihiris)
Sedikit lengkuas (diketuk)
Garam dan serbuk perasa 2 biji cili hijau besar
4 biji bendi
Sedikit asam keping

Cara:
1) Masukkan bawang putih dan lengkuas dalam periuk bersama sedikit air sebagai kuah.
2) Apabila kuah mendidih, masukkan ikan, cili hijau dan bendi.
3) Masukkan garam dan serbuk perasa secukup rasa
4) Hidangkan.bersama dgn budu dan ulam-ulaman.



Acar masak


Bahan-bahan
1 biji timun-buang empulur n potong panjang
1 carrot-hiris panjang
2 biji bawang besar-potong 4
3 biji bawang merah-biar sebiji2
2 ulas bawang putih-biar sebiji2
1cm halia-hiris panjang
cili merah n hijau-potong bunga
lobak masin-potong kecil2
1 1/2 sudu besar rempah kari daging
garam, gula n cuka
1 sudu besar kerisik
minyak
bahan tumbuk:-
2 biji bawang merah
ikan bilis sket (optional)
1 ulas bawang putih

Cara-cara
panaskan minyak, tumis bahan tumbuk hingga wangi. masukkan rempah kari n halia hiris.

bila rempah sudah garing, masukkan kerisik, kacau. masukkan garam, gula n cuka. tambah air sikit jika terlalu pekat.

masukkan bahan2 lain n kacau dan sedia untuk dimakan.

Ikan Patin Masak Tempoyak

Bahan-Bahan:
•    Seekor ikan patin (ikan disiang dan diperapkan dengan asam jawa &limau nipis untuk menghilangkan bau hanyir ikan selama 1 jam) 
•    2 ulas kunyit hidup (ditumbuk halus)
•    6 biji bawang kecil (ditumbuk halus) 
•    20 biji cili api (ditumbuk halus)
2 senduk tempoyak (agak2, nak pekat letak lebih lagi) 
•    1 biji timun cina (dipotong panjang) 
•    2 ikat daun kesum
•    2 ikat bunga kantan sedikit asam keping 
•    3 cawan air,garam dan gula


Cara-caranya:

1.Ikan dibersihkan dan diperapkan dengan asam jawa dan limau nipis untuk menghilangkan bau hanyir ikan,kunyit hidup, bawang kecil dan cili api ditumbuk halus dan digaulkan dengan tempoyak tadi.

2.Masukkan kedalam periuk yang diletakkan air gaul sehingga rata masukkan juga asam keping, letak atas api dan biar 3 minit baru, masukkan ikan yang terlebih dahulu dibersihkan,
masukan bunga kantan, daun kesum dan timun cina tadi.

3.Masukkan garam, jangan terlampau masin, kalau agak2 pedas sangat masukkan gula sikit.

Tepung Bunga


Bahan-bahan:

500 gram tepung pulut
3 biji telur ayam
2 cawan air
Gula secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

Cara Membuat:
  1. Bancuh tepung pulut dengan air hingga membentuk doh. Bentukkan doh sebesar guli dan leperkan .
  2. Panaskan minyak dalam kuali. Pecahkan telur  dalam bekas dan pukul rata.
  3. Celupkan adunan tepung tadi dalam bancuhan telur dan goreng sehingga kekuningan. Angkat dan letakkan di atas tisu untuk menyerap minyak.                            
  4. Taburkan gula diatasnyadan sedia untuk di makan.

Nasi Ayam lili putih


*Bahan-bahan:-

*Untuk rebus:-

-1 ekor ayam dipotong ikut suka besarnya (x potong pun boleh)
- 2 ulas bawang putih
- 2sm halia yg diketuk

*Untuk perap:-

-1 sudu besar kicap pekat
-1 sudu besar sos tiram
-1cm halia
-2 ulas bawang putih
-sedikit kicap cair

*Untuk nasi:-

- 5cwn beras
- 3 sudu besar butter
- 1cm halia- ditumbuk
- 4 ulas bawang putih -ditumbuk
- air rebusan ayam tadi secukupnya
- sedikit garam.

*Bahan sos:-

- 5biji cili merah
- 5 ulas bawang putih
- 2cm halia
- 1 sudu teh cuka, garam, gula
- 1/2 cawan air

*Untuk sup:-

-lebihan air rebusan ayam
-1 biji bawang besar kisar
-rempah sup
-garam
-daun sup yg dihiris.

*Cara-cara:-

*Ayam dipotong ikut suka besarnya (x potong pun boleh)..bersihkan dan di lumur dengan 2 ulas bawang  
putih yg ditumbuk dan 2sm halia yg diketuk..dan rebus hingga empuk

*Toskan ayam dan perap dengan bahan-bahan untuk perap selama 15-20min. Goreng hingga garing.

*Basuh beras dan toskan. Panaskan butter, tumis halia dan bawang putih hingga garing. masukkan beras, terbit bau, masukkan air rebusan ayam secukupnya dan garam. Masak seperti biasa.

*Untuk sos-
blendkan semua bahan diatas. boleh ditambah tomato sos/sos cili jika suka. Boleh juga dimasak sebentar.

*Untuk sup-
air rebusan ayam didihkan bersama bawang besar, rempah sup, garam dan daun sup tadi.
sedia untuk di makan

Ahad, 28 April 2013

BINTANG UNTUK SAHABAT



Malam nan suci dan sepi,
menarikku untuk keluar dari rumah.
Kupandangi Langit malam...
Ternyata bertaburkan Bintang yang tak terhitung jumlahnya.

Andaikan ku seorang Bidadari,
Kan kubawa diriku dan sahabatku untuk menari diatas sana.

Kuraih sebuah Bintang terindah,
dan kupersembahkan untuk sahabatku yang selalu menemaniku.

TENTANG AKU & KAMU, KAWAN





Kawan,
Taukah kamu berapa lama masa yang kita lewati bersama??
Aku tak ingin tau,
Karna kamu selamanya bagiku.....
Bersamamu,
Tangisku kan terurai menjadi tawa
Dukaku kan terpecah menjadi bahagia
Dan airmata yang terlanjur jatuh....
Takan berubah menjadi nestapa
Denganmu,kepenatanku tergilas sirna

Terkadang disatu waktu,
Prasangka pernah menjauhkanmu dariku
Tapi sungguh kawan,
Amarah takkan bisa bertahan lama dikalbuku
Kusadari aku terikat jauh kedalam hatimu

Ingatkah kawan,
Kita pernah duduk bersama
Melukis langit dengan impian
Tentang aku , kamu dan kehidupan......

PERSAHABATAN




sahabat bagaikn tempatku berteduh..
bila diriku terkena air mata dalam kesedihanku,
disanalah diriku bisa berbagi dalam hidupku, yang tak pernah aku dapatkan d’tempat lain…
hanya sahabatlah yang mampu mengerti dan pahami,
apa yang sedang aku alami saat ni..

tanpa sahabat..
bagai jiwa yang terlepas dari ragaku..
membuat ragaku tak mampu bergerak dalam setiap langkahku..
persahabatan ini kan abadi..
meski d’dunia nih tak kan ada yang abadi..

Ahad, 14 April 2013

Belajar jadi pemaaf


Sikap pemaaf akan membuatkan hati kita semua terlepas dari sikap-sikap yang buruk seperti dengki,bersangka buruk,pemarah,cemburu dan sebagainya.ia juga akan menutrelkan gelombang negatif yang berada di dalam otak kita semua.

Belajar bersukur



Sukur alhamdulilah...
Ucap sukur kepada semuanya,apa saje!Ucapan sukur ini akan memberi ketenangan kepada hati kite.
Seseorang yang selalu mengamalkan ucapan sukur ini kebiasaannya akan tenang menghadapi setiap situasi dan akan redha dengan segala dugaan yang dihadapinya.

Buang sikap risau







Ada dua kesan gara-gara risau.yang pertama,kita akan ditimpa masalah dan musibah tampa kita pinta.kedua,ia akan memberi kesan kepada fizikal dan mentl.sikap risau ini lah yang akan mendatangkan perasaan takut,kecewa dan sedih.sekali gus memberi kesan kepada kesihatan kita.untuk membuang sikap risau,belajarlah untuk mengawal keadaan diri dan fikiran kita.

Jumaat, 12 April 2013

Fitnah

Penyebaran fitnah mudah berlaku dalam era teknologi yg cangih sekarang. Kemudahan khidmat pesanan ringkas (SMS), laman web dan emel membolehkan penyebaran maklumat tanpa Face To  Face,  mudah, cepat, meluas dan murah. Teknologi yang sepatutnya digunakan untuk kebaikan disalahgunakan untuk menyebarkan fitnah. Penyebaran fitnah melalui SMS yang berleluasa memaksa kerajaan menetapkan peraturan semua pemilik kad prabayar didaftarkan.sape rasa btl apa yang sis tulis dkt sini tolong angkat tangan hehehe....

Dosa membuat fitnah:

Dosa membuat fitnah digolongkan sebagai dosa sesama manusia. Justeru, dosa itu tidak akan diampunkan Allah, melainkan orang yang difitnah itu memberi keampunan terhadap perbuatan itu. Mungkin ramai menyangka perbuatan menyebarkan berita fitnah sekadar satu kesalahan kecil. Sebab itu, perbuatan seumpamanya dilakukan seperti tiada apa merugikan.
Hakikatnya, dosa membuat fitnah menjauhkan diri dari syurga. Sabda Rasulullah SAW bermaksud: “Tidak masuk syurga orang yang suka menyebarkan fitnah.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim). Dosa menyebar fitnah umpama api membakar ranting kering kerana ia cepat merebak dan akan menjadi abu sepenuhnya. Dosa menyebar fitnah menyebabkan pahala terdahulu dihilangkan sehinggakan penyebar fitnah akan menjadi muflis di akhirat nanti.
Penyebar khabar angin biasanya menyebut perkataan ‘dengar khabar’ mengenai berita yang disebarkan. Bagaimanapun, apabila berita tersebar daripada seorang ke seorang, maklumat yang belum sahih itu sudah hilang dan kemudian disebarkan seperti berita benar. Dalam Islam, sesuatu berita benar tetap tidak boleh disebarkan jika orang yang berkaitan cerita itu tidak mahu ia disebarkan kepada orang lain. Menyebarkan berita benar tetap dilarang, inikan pula menyebarkan berita tidak benar.
 Cari siapakah yang mula menyebarkan berita dan  orang yang membawa berita itu. Umat Islam tentu tidak lupa pada sejarah menyebabkan kematian khalifah ketiga kerajaan Islam di Madinah iaitu Uthman Affan, yang berpunca daripada fitnah disebarkan kumpulan ekstremis agama.
Penyebaran fitnah turut menjadi penyebab kepada peperangan sesama Islam atau perang saudara ketika zaman pemerintahan Saidina Ali dan zaman selepas itu. Fitnah juga meruntuhkan kekuatan Bani Umaiyah malah, sejarah kejatuhan empayar besar kerajaan Melayu Melaka tidak terkecuali kerana fitnah. Ubat bagi penyakit hati ialah dengan memperbanyakkan taubat dan selalu berzikir.

Khamis, 4 April 2013

Segmen : tambah & kenali kaki blog mengikut bulan kelahiran.

                                   Assalamualaikum

                                       tarikh lahir sis 18 july

Jumaat, 29 Mac 2013

mega giveway by:fy&neb

                                   
                                                             assalamualaikum..
                                           Kalau nak join klik banner di atas ni ok,
                                                          "selamat bersegmen"
                                                              30 APRIL 2013

Rabu, 27 Mac 2013

segmen:300 bloggers


klik banner kalau nak join ya..

Assalamualaikum

semua dijemput join..sebelum 3 april ni ok...

Giveaway review blog by aienhermionie.my

assalamualaiikum

jom ramai-ramai join
Giveaway review blog by aienhermionie.my sangat-sangat owesome..
anda mungkin berpeluang di review oleh blogger2 fames yang hot!!!nak tau siapa yang bakal review blog anda?? sila skroll ke bawah... kalau anda berminat nak join
 sila picit banner kat bawah nie laju-laju..


penganjur giveaway!!

jika anda salah seorang pemenang.. anda bakal direview oleh mereka!!

fanpage  mereka!!

hadiah!!

1x top referral untuk para sponsor!!
review blog
bookmarks
hadiah misteri

2x top referral untuk para peserta!!
review blog
bookmarks
hadiah misteri

peserta yang first n last join

review blog
bookmarks

35x peserta yang bertuah berdasarkan random.org

akan direview oleh blogger-blogger femes!!!

apa yang anda menungkan lagi.. jom join sekarang!!!!!




akan tamat pada 17/4/2013

first giveaway by mizrizhani

Assalamualaikum
.
-klikbanner-di atas

  Ptg ni sis nk join GA! Jom la bloger2 join. 40 pemenang dicari. Harap sis dapt menjadi salah seorang daripada 40 pemenang tu :)
 Wish me luck ok...
                                                     
Syarat-syarat:
1)Mempunyai blog.
2)Follow blog NI dan like NI untuk mengetahui perkembangan GA.
3)Like dan follow sponsor-sponsor(jujur ye)
4)Buat entry yang menarik dan backlink ke entry ini.
5)Kalau rajin tag la kawan dan letak banner di blog(mana tau ada hadiah)
6)Tinggalkan link andatentang GA di bawah entry ini.(komen).
Nota..
-Menggunakan pakcik random dan saya sendiri.
-Top referral akan memenangi hadiah yang istimewa(akan diupdate)
-Sponsor pun boleh join.
-Pemilihan pemenang berdasarkan entry dan blog yang menarik.Entry menarik tu ikut korang la nak buat macam mane..lari jauh dari segmen ni pun tak pe..Asalkan menarik(peluang dapat hadiah yang ohsemm lagi tinggi)..Tapi kalau malas,copy jela banner tu...
          sis nak taq-Dieba


Selasa, 26 Mac 2013

Gila GA@segmen(jgn marah)

iii......as-salam..semua..sis x taw nak coret apa dkt blog  utk bulan ni,Jadi sis akan ikut Semua GA@SEGMEN..rasa macam dah gila segmen plk sis ni kan.hehe...x pe2 bukan selalu pun sis join GA@SEGMEN ni.yg penting blog sis x la berhabuk. (betul kan kawan 2)hehe....masa utk bergembira.....
emm...salah2,masa utk bersegmen..baru betul.hehe....

First Giveaway By anis



FIRST GIVEAWAY ini berlangsung selama sebulan dari 25.03.2013 hingga 24.04.2013 . 
Para sponsor :
Aimi Rahim | Eyna | Fifi | Syahira | Kak Ain | CikGadis | Izzati | Precious Cla | Aien | Ismah |  Anaziah Online Boutique Anaziah Baby & Kidswear  | BK


Hadiah :
Mousepad ( Design sendiri ) Mug ( Design sendiri ) | Jubin hiasan  ( Design sendiri ) | T-Shirt Running man Saiz L | Header | Bookmark + Topup RM5 | Topup RM5 + Bloglist | Topup RM5 + Bloglist | Topup RM3 |    2 Felt Bookmark + 2 Vector | Topup Celcom/Maxis RM5 | Topup RM10 | Novel | Brooch Ribbon | 1 Pakaian wanita dari Anaziah Online Boutiqe | 1 Headband dari Anaziah Baby & Kidswear .


Apalagi , Jom memeriahkan lagi GIVEAWAY ni . Support Blogger :)

Isnin, 25 Mac 2013

Borang Utuk Tempahan & order


Name:
Email Address:
Tel no:
Address:
your order utk t-shirt yg dah siap. (min 2pcs)
your order utk t-shirt yg hendak di cetak,1 Design(min 10pcs)

This form powered by Freedback

Ahad, 24 Mac 2013

contoh2 baju & warna baju

                   Sedia menerima tempahan t-shirt paling sikit 10 helai utk 1 Design(Jenama Qm sport)
QM14

QM20

QM1&QM3

QM22&QM23

QM26

QM9&QM10

QMC&QMD

QMP&QMR

QMQ

RN TC

RNA&RNB

RNC&RND

RNG&RNF

ANH

ANH

QMS

QMT

QMZ&QMZ(L)

SWS22

SWS20&SWS21

SWS24&SWS25


Jumaat, 22 Mac 2013

SEGMEN FOLLOW & BLOGWALKING 1# BY DJH


Segmen ini dicipta untuk angah follow & blogwalking ke blog2 korang.Selain tu, korang jugak boleh blogwalking & follow blog yg lain2 jugak.So semua org akan terima untungnya sendiri.
Segmen ini bermula dari 1.00 tengahhari 20 Mac 2013 sehingga 1.00 tengahhari 30 Mac 2013.Angah harap segmen ni dapat sambutan yg hangat.Semua blogger dijemput untuk join!!
Syarat2 :-

    • Buat entri bertajuk SEGMEN FOLLOW &BLOGWALKING 1# BY DJH
    • Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
    • Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen entri ini. 
    8 PEMENANG AKAN DIPILIH  !!!
    Cara yg simple & mudah  Mia Liana..

    Rabu, 20 Mac 2013

    Segmen Tambah Followers 2013 By Hotmasakini




     Kepada rakan-rakan blogger yang mahu tambah jumlah followers serta tingkatkan trafik blog, boleh join segmen ini Klik je gambar Banner kat atas ni kalu nak join sama.. sis punya followers pun tak lah banyak sangat, itu yang join segmen ni di samping dapat tambah kenalan  baru. (cut & paste ayat HotMasaKini.
    senang je kan.jom join ...

    Selasa, 19 Mac 2013

    Jom pilih hadiah


    NEXT GA !! :)
    *click pada banner untuk join*
    hehe..sis suka , ni yang best ni !! 
    mai sis tunjukkan hadiah-hadiahnya (^.^)
    DRESS (3 ORANG)
    PEPLUM (2 ORANG)
    LIP TINT (2 ORANG)
    TOPUP RM10 ( 7 ORANG)
    TOPUP 5 ( 5 ORANG)
    HANDPHONE CASES (10 ORANG)
    KEYCHAIN (10 ORANG)
    BODY SCRUB D HERB ( 3 ORANG)
    NOVEL (2 ORANG)
    BANNER IKLAN DI PINGJE.ORG (SORANG)
    TUDUNG BAWAL (4 ORANG)
    SHAWL (SORANG)


    and sis  nak pilih hadiah : novel and Body scrub d herb :)

    # tarikh tamat : 30/3/2013/ #
    JOM JOIN !!

    Mari tambah kenalan dari blog cinta itu indah


    Jumlah follower kini 

    #26

    Jom tambahkan kenalan >.<

    Isnin, 18 Mac 2013

    SAYA NAK T-SHIRT BLOG!! AWAK NAK??


    Assalamualaikum..


    Banner Contest

    saiz;L

    Selogan saya;
    Saya suka salju creative kerana salju creatif sangat kretif,salju creatif juga menyediakan banyak kemudahan seperti fotografi,t-shirt(saya suka t-shirt salju)kad kahwin dan berbagai-bagai lagi.semuanya cantik.-cantik.
    satu kerja tangan yang menarik, membuatkan ramai orang suka mengunjungi blog salju creatif termasuklah saya.i love salju creatif

    join dan menang



    •   X perlu entry berjela
    •   Kopipes dan komen sahaja
    •   Tunggu tarikh pengumuman hadiah anda
    •   Hanya follow dan like AQOUSTICA ZATI

    HADIAH
    • SATU NOVEL "SEMILIR CINTA"
    • 5 RIBBON BROOCHES
    • 5 HEART BOOKMARK CORNER + 10 STICK BOOKMARK
    • 20 LAMINATED BLOGGER BOOKMARK
    • 9 LOLLIPOP ICE CREAM

    50 PEMENANG 

    *SEMUA PESERTA AKAN DIMASUKKAN KE DALAM BLOGLIST + hadiah penghargaan sebab join. p/s : x mahal pun.

    Ahad, 17 Mac 2013

    Jadila ibu seperti siti hajar


    Ibu adalah wanita yang kasihnya begitu tulus. Ia berikan separuh jiwanya untuk buah hatinya. Sejak dalam kandungan, kita sudah begitu selesa berada dalam lindungan ibu. Lalu, pernahkah kita berfikir, bagaimana kita membalas kasih tulus seorang  ibu?
    Anak adalah amanah Allah. Sementara orang tua adalah pemegang amanah besar tersebut. Menunaikan amanah dengan baik akan diganjar surga. Sedangkan menyia-nyiakan amanah adalah dosa besar. Itu pula yang menggambarkan kecintaan Siti Hajar kepada anaknya, Isma’il a.s. Ia telah mengurusi Isma’il a.s dengan segenap kemampuan. Namun ia sadar bahwa amanah itu adalah titipan. Titipan itu adalah milik Sang Penitip. Sang Penitip itu tiada lain adalah Allah SWT.
    Ketika Allah SWT memerintahkan Ibrahim a.s. untuk menyembelih putranya, Siti Hajar tidak sama sekali melayangkan protes. Sebagai ibu yang sangat menyayangi anaknya, ia (tetap) sadar bahwa pemilik Isma’il a.s. yang sejati hanyalah Allah. Dengan penuh kesabaran dan keikhlasan, ia merelakan Isma’il a.s. untuk dijadikan sesembelihan. Rasanya, sangat sukar menemukan Siti Hajar saat ini. Bagaimana mungkin seorang ibu tega  melihat anaknya dibunuh, dan oleh bapaknya sendiri.
    Siti Hajar memang bukan wanita biasa. Ia adalah sosok wanita yang luar biasa. Wajar kalau kemudian anaknya, Isma’il a.s., diangkat pula oleh Allah sebagai seorang nabi dan rasul. Siti Hajar telah mengajarkan kepada para ibu untuk bijak dalam menyikapi karunia Tuhan. Jangan sampai karena kecintaan kepada sang anak menjadikan manusia lupa akan kebesaran Ilahi. Ketika kita lebih mencintai dunia, termasuk sang anak, lebih dari cinta kita kepada Allah maka tunggulah keputusan-Nya. Itu karena Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang fasik.
    Konsistensi ketaatan kepada Allah sering kali harus berbenturan dengan kecintaan manusia kepada anak keturunannya. Itulah yang dialami oleh Siti Hajar, ibunda Isma’il a.s. Benturan tersebut, sebenarnya, adalah ujian yang berat dari Allah SWT, kepadanya. Dalam kisahnya, Siti Hajar telah berhasil menunjukkan kepada Allah akan kemurnian taatnya, walaupun harus merelakan anak satu-satunya menjadi tebusannya. Sungguh luar biasa! Tentu kita mendambakan sosok Siti Hajar hadir di tengah-tengah kita.
    Sosok ibu adalah qudwah yang paling dekat bagi seorang anak. Dalam Islam, seorang anak idealnya disusui oleh ibunya selama kurun waktu 2 tahun. “Dan ibu-ibu hendaklah menyusui anak-anaknya selama dua tahun penuh, bagi yang ingin menyusui secara sempurna…” Ibu dengan penuh ketulusan, merelakan hari-harinya untuk bersanding-ria dengan buah hatinya. Selama 2 tahun, ibu memberikan air susunya untuk kelangsungan hidup sang anak. Sudah tidak diragukan lagi hikmah dari perintah ini. Kandungan gizi air susu ibu memang tidak pernah mampu tergantikan.
    Sejak anak dalam kandungan, sejatinya sudah mulai belajar akan arti kehidupan. Ia sudah dapat menangkap kondisi alam sekitar yang mengitarinya. Kemudian lahir ke dunia, menyapa alam semesta. Sang ibu menjadi pendampingnya yang begitu ramah. Ibu menyediakan segenap kebutuhan bagi buah hatinya. Lalu, bagaimana dengan ibu yang tega membunuh anaknya? Mungkin benar kata orang. “Semua ibu itu perempuan, tetapi perempuan itu belum tentu keibuan.” Ibu yang tega membunuh itu memang tetap seorang ibu, tetapi ia tidak memiliki jiwa keibuan. Na’ûdzubillâh.

    Kisah siti hajar,zam-zam

    Kisah Siti Hajar, memberikan pelajaran yang berharga bagi umat manusia. Siti Hajar adalah ibu yang begitu sayang dan cinta kepada anaknya, Isma’il a.s. Ia rela berlari-lari kecil untuk mencari air, demi menghilangkan dahaga putranya. Sementara ia juga sedang merasakan hal yang sama. Namun yang terfikirkan kala itu adalah bagaimana Isma’il bisa meminum air. Antara Shafa dan Marwah, Siti Hajar berlarian sebanyak 7 kali. Hanya fatamorgana (sarâb) yang menjadikannya yakin akan adanya air. Tetapi sebanyak 7 kali bolak-balik, ia tetap gagal mendapatkan air.
    Akhirnya, Allah menunjukkan kepadanya, bahwa dengan menghentakkan kaki maka akan keluar air. Sumber air itulah yang sampai saat ini tidak pernah berhenti memancarkan air. Ia terus mengalir, menjadi sumber kehidupan bagi umat manusia, khususnya penduduk Mekah, dan tentunya jamaah haji. Kita juga sadar begitu berharganya air dalam kehidupan. “… Dan Kami Jadikan segala sesuatu yang hidup berasal dari air; maka mengapa mereka tidak beriman?”
    Ternyata perjuangan Siti Hajar, tidaklah sia-sia. Manfaat dari usaha kerasnya dikenang sepanjang masa. Tidak pernah termakan usia. Itu karena zam-zam menjadi air kehidupan yang juga berguna untuk sebagai obat penyembuhan pelbagai penyakit. Singkat kata, air zam-zam yang pernah kita teguk adalah berkat perjuangan Siti Hajar. Palajaran berharga dari kisah ini adalah, bagaimana seorang ibu di masa kini, berperan aktif dalam kehidupan. Sehingga perannya akan terkenang sepanjang masa.

    Keteguhan Iman Siti Hajar

    Bagaimana Siti Hajar begitu yakin dengan perintah Allah SWT untuk menyembelih putranya. Padahal, Isma’il a.s. laksana buah hati belahan jiwa, baginya. Ibrahim a.s. dan Siti Hajar baru mendapatkan sang putra dalam usia yang tidak lagi muda. Setelah mendapatkan dambaan hatinya, Isma’il a.s., justru Allah memerintahkan keduanya untuk menyembelihnya. Luar biasa kegundahan jiwa Ibrahim dan istrinya ketika itu. Siti Hajar digoda, setelah setan gagal menggoda Ibrahim a.s. dan Isma’il a.s. Setan seolah berbisik, “Tidakkah kamu sayang kepada anakmu yang kamu bela berlari dari (bukit) Shafa dan Marwah untuk mencari air minum!” Atau, setan membisikkan, “Kamu seorang ibu yang tega membiarkan bapaknya yang tidak ikut merawat sejak bayi, tapi justru (akan) menyembelihnya ketika anak itu beranjak remaja.” (Fathurrofiq,Seandainya Siti Hajar memrotes tindakan yang akan dilaksanakan Ibrahim a.s., besar kemungkinan Ibrahim a.s. akan mengurungkan niatannya. Namun ternyata keimanan Siti Hajar begitu tangguh. Ia tidak sama sekali terbawa oleh bujukan setan. Ia kemudian mengumpulkan beberapa kerikil dan melemparkannya kepada setan. Itu sebagai pertanda akan ketaatan pada Tuhan dan upaya untuk mengindarkan diri dari godaan setan. Prosesi melempar setan yang dilakukan Ibrahim a.s., Isma’il a.s., dan Siti Hajar, diabadikan dalam syariat haji. Syariat itu yang dikenal dengan istilah melempar jumrah (ram’yu al-jumrah). Seorang ibu, selain harus taat kepada Allah, juga harus menanamkan ketauhidan kepada anaknya. Dengan tauhid, sang anak mengerti hakikat penciptaannya di dunia. Ia diciptakan tiada lain hanyalah untuk mengabdi kepada Allah SWT . Segala kebaikan yang dilakukan di dunia, termasuk berbakti kepada orang tua, adalah manifestasi dari pengabdian kepada Allah. Hal itu karena berbakti kepada orang tua adalah perintah Allah SWT dalam kitab suci-Nya