iklan

Jom..lepak di sini!!!.....

Selasa, 5 Februari 2013

Apa maksud poyo(POYO)

Anda semua pernah dengar tak perkataan POYO? Lagi-lagi remaja. Mereka memang suka sangat dengan perkataan POYO ini. Actually, anda semua tahu tak POYO itu membawa istilah apa? Setelah penat menggoogle google, mengikut wikipedia POYO membawa maksud sebuah desa di Jabatan Iolonioro dari Bougouriba Wilayah di Burkina Faso selatan-barat. Desa ini memiliki penduduk sebanyak 805. Laa... Nama desa ke? Hahaha... Pernah cuba cari dalam kamus dewan. Dalam kamus dewan, POYO itu membawa maksud cantik. Jadi, jangan hangin kalau ada kawan-kawan cakap anda POYO sebab POYO itu maknanya cantik. Hehehe... Sebenarnya asal-usul perkataan POYO ini tak diketahui sebab perkataan POYO ini lebih kepada slang rakyat Malaysia. Lebih kepada macam "Hek-eleh", "Bajet la ko ini". Something macam itu lah.

Tiga manusia yg tidak akan masuk surga..

Iaitu; yang pertama:Orang yang derhaka kepada orang tua yang kedua :lelaki yang tiada perasaan cemburu padakeluarganya yang ketiga :perempuan yang menyerupai lelaki

Kemurungan remaja

Antara tanda-tanda nya: 1.Kesedihan atau putus asa 2.cepat marah 3.sering menangis 4.mengalami tekanan perasaan 5.menyisih kan diri dari rakan2 dan keluarga 6.hilang tumpuan 7.perubahan tabiyat makan dan tidur 8.gelisah 9.rasa tak berguna 10.keletihan 11.sering terfikir tentang mati atau bunuh diri 12.mencari senjata tajam untuk meluka kan diri sendiri.

Apa itu kemurungan

setahu sis la kan kemurungan adalah kesedihan.betul tak,kesedihan adalah emosi normal bila seseorang menghadapi peristiwa yang tidak menggembirakan.kemurungan boleh menjadi penyakit jika terlalu serius atau terlalu lama hingga menjejaskan keupayaan seseorang mengalami aktiviti harian.kemurungan adalah sesuatu yang biasa berlaku.ada kajiyan mengatakan sebanyak 30peratus daripada golongan orang dewasa menghadapi kemurungan sekali atau lebih dalam masa hidupnya.

Keliru

Pasti ramai yg keliru untuk membezakan antara tanggungjawab dan minat.sudah pastilah tangungjawab itu lebih penting dan sekiranya kita tidak melaksanakannya sudah pasti akan memberi kesan,bukan kepada diri sendiri tetapi memberi impak kepada orang sekeliling juga.minat itu pula sekadar sampingan dan sekiranya tidak dilaksanakan,mukin memberi impak kecil kepada diri sendiri sahaja.