iklan

Jom..lepak di sini!!!.....

Isnin, 21 Januari 2013

Macam mana nak tau orang suka kita?...

pernah rasa syok kat sesapa tak? pernah rasa macam... fefeeling like2 kat someone tu tak? cer korang bayangkan ek. satu hari korang pegi ikot member baek korang, beraya kat rumah member baek kepada member baek korang tu. dah namenye open house, so memang tak kesah la korang bertandang tanpa diundang pon kan.. hahaha pastuh. kat sana ramai orang tau. ramai sangat, tapi hampir semuanya korang tak kenal. ish... teros korang rasa tak selesa. teros rasa kecik, kerdilnya diri ini. time tu jugak la takde mood, rasa kenyang tak pasal2, rasa bosan... tetiba dalam ramai2 tu, korang ternampak someone... somebody. korang tak kenal pun dia tu. tapi... tapi... aih. kejap2 nak tengok dia. kejap2 nak pandang dia. tak pasal2 korang rasa tetiba bersemangat macam baru overdose gula. nak kata kenal... macam tak kenal. tapi... rasa2 nak mengenali lah! boleh tak? hahahaha tah-daaaaaahh!! tu tandenye korang ter-minat kat orang tu!! time tu jugak la korang rasa macam orang lain yang sesak2, ramai2 tu tak wujud - hanya nampak beliau je kat mata. ekeke..... tapi tu tanda2 kita minat kat orang. kalo orang minat kat kita lak, camne nak tau??? haaa... meh sini nak cakap dekat ko orang. 1. tenaga ekstra segera! energy up, moral up! bila kita ada dekat2 dengan orang yang kita rasakan menarik, or senang cakap dengan orang yang kita minat, tahap energy kita mencanak naik! macam tu la jugak sebaliknya, anak mata mengembang 40% daripada kebiasaan, denyut nadi/jantung bertambah dan meningkat. tak pasal2 korang nampak si dia tu nebes macam orang buat salah. padahal, tu tanda dia rasa excited! ^^ mesti penah rasa camtu, kan? tipuuu la klo takde. haha.... kalo orang tu rasa tak minat kat kita atau tak menarik... jadi la sebaliknya~~ nampak la dia emo, moody, takde perasaan... silap2 rasa nyampah. takde feel nak bcakap, even nak tengok muka pon malas. haa.. so tak reti2 nak blah dari situ?. =) 2. rajin tanya - especially soalan2 personal ini sebenarnya key-point dalam nak start and continue a conversation. bila dia tertarik kat kita, dia akan rasa nak tahu lebih pasal kita. so mula la kuar soalan2 bodoh macam "sorang je?" or "tunggu bas ke?" bila tengok kita tengah duduk tunggu bas kat hentian bas - sorang2. normally bagi kita orang Malaysia, kita suka tanya "dari mana", "nak pergi mana", "orang mana" (negeri), student ke, dah kje ke... klo dah kje, kje apa, kat mana... bla bla bla... punya jauh bersembang, hujung2 nak blah tu baru cakap; "eh nama tak tau pon. name apa ni.blh bagi no fon?" =p 3. bagi petunjuk status diri alaa... nak nak pulak kalo dah dia tu memang single and available and ever ready to mingle kan... tengok je pulak korang ni yang memang comel-kachak-cute nan sedap mata memandang... mula la nak susun2 ayat. sembang punya sembang, rasa nak tanya dah berpunya ke belom.. tapi segan la direct2 ni.. tak Melayu la wei~~ so? tanya berkias laa... "eh awak sorang je? boyfriend/girlfriend awak mana?" ... aduh, cliche sangat. hahaha. takpon, dorang akan tak pasal2 bagi hint, cakap "saye datang sorang je" or "eh tu bukan bf/gf saye tau. saye single lagi, okay~ *flips hair*"... bluerrghh~ tapi nak buat camne. kang tak tanya, kang tak cakap... melepas~~ ahaks!4. mata...bertentang. eye-contact tu penting bro!! ok walopon dorang tertarik dengan bentuk tubuh korang yang raawrrr.... tapi takkan la dorang nak tenung korang atas-bawah-depan-blakang kan? memang mintak siku singgah ke muka la camtu. so, indirectly dia/orang akan lebih banyak menerai (men-try) buat eye-contact dengan korang. umpama kalo tengah bersembang dengan korang tu, dia tenung mata korang dalam2. sikit pon tak bosan. siap boleh terbayang masa depan lagi. hahaha. bertuah lah~~ kalo time dalam kelas/kuliah/ceramah... mata tu boleh2 nak selotep jangan bagi tertutup.. jenuh paksa wei. tapi klo dengan orang yang kita minat... mata tu kalo boleh taknak bagi berkedip pon! 5. berbahasa tubuh yang lebih open dan menerimaini korang kompem leh detect. tapi agak2 korang bebal sangat, meh aku bagi info sket2. klo orang tu suka kat korang, dia akan cuba buatkan korang rasa selesa bila dekat dengan dia. contoh? dia akan berdiri...makin mendekati korang. sambil2 sembang la tu. haha. takpun, kalo tengah duduk bertentang, dia akan lean sket badan dia ke arah korang... ala2 memberi tumpuan sepenuhnya kat korang yang tengah eksplen kenapa korang tak suka makan sayur. or main hangguk and yes je segala penipuan korang tentang macam-macam perkara yg ko orang tak tau. 6. suka bagi jawapan panjang2 klo korang pon neutral or ada rasa sikit senang dengan itu orang, korang pon akan buat-buatla tanya soalan2 lazim kat dorang. lantak la korang tanya apa pun - dia/orang tu mesti akan jawab panjang berjela, kekadang sampai hal2 peribadi pon bleh terkait keluar cerita sekali - wlopon korang cuma tanya dah masuk waktu solat ke belum.. acaranya, orang tu nak keep the ball rolling. she/he is trying to prolong the conversation with you. paham2 la ek. selalunya saat2 camtu terasa pendek je. so nak tunjuk kualiti diri tu, takes time jugak kan. yelah... ntah bila la lagi nak dapat bersua... apatah nak berbicara muka bertemu muka, mata bertentang mata.. dengan insan yang disuka. oh... klo korang tak suka, or dorang tak suka korang... jawab je la pendek2. kompem dia bleh rasa yang korang ni memang tadek ati nak bazirkan masa dengan dia, sedangkan korang leh guna masa yang terbuang tu untuk meng-adjust kencan2 / balak2 lain yang seratus juta kali lebeyh menarik perhatian korang daripada si tak semenggah ni. uhuu... otometik korang terbajet diri korang hot stuff. level up! 7. cari cara untuk borak/jumpak korang lagi kalo da start mintak tweethandle, nama kat fb, BBpin or ajak main whatsapp... memang sah lah orang tu rasa korang ni ada kimia dengan dia. klo dia rasa korang ni bosan dan membosankan, takdenye la dia gigih nak tanya mintak contact sume2 tu... mesti dia akan cakap - .......

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catat Ulasan