iklan

Jom..lepak di sini!!!.....

Ahad, 25 Ogos 2013

Nasi Ayam lili putih


*Bahan-bahan:-

*Untuk rebus:-

-1 ekor ayam dipotong ikut suka besarnya (x potong pun boleh)
- 2 ulas bawang putih
- 2sm halia yg diketuk

*Untuk perap:-

-1 sudu besar kicap pekat
-1 sudu besar sos tiram
-1cm halia
-2 ulas bawang putih
-sedikit kicap cair

*Untuk nasi:-

- 5cwn beras
- 3 sudu besar butter
- 1cm halia- ditumbuk
- 4 ulas bawang putih -ditumbuk
- air rebusan ayam tadi secukupnya
- sedikit garam.

*Bahan sos:-

- 5biji cili merah
- 5 ulas bawang putih
- 2cm halia
- 1 sudu teh cuka, garam, gula
- 1/2 cawan air

*Untuk sup:-

-lebihan air rebusan ayam
-1 biji bawang besar kisar
-rempah sup
-garam
-daun sup yg dihiris.

*Cara-cara:-

*Ayam dipotong ikut suka besarnya (x potong pun boleh)..bersihkan dan di lumur dengan 2 ulas bawang  
putih yg ditumbuk dan 2sm halia yg diketuk..dan rebus hingga empuk

*Toskan ayam dan perap dengan bahan-bahan untuk perap selama 15-20min. Goreng hingga garing.

*Basuh beras dan toskan. Panaskan butter, tumis halia dan bawang putih hingga garing. masukkan beras, terbit bau, masukkan air rebusan ayam secukupnya dan garam. Masak seperti biasa.

*Untuk sos-
blendkan semua bahan diatas. boleh ditambah tomato sos/sos cili jika suka. Boleh juga dimasak sebentar.

*Untuk sup-
air rebusan ayam didihkan bersama bawang besar, rempah sup, garam dan daun sup tadi.
sedia untuk di makan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan